Rear Modern Single storey extension

When the client moved in to the property they wished to leave the front elevation as viewed from the original street scene and create a rear modern single storey rear extension situated in Huddersfield, West Yorkshire that integrated the old house with new extension together but at the same time turning its back on the original house.

It was clear that the existing rear elevation was in a dilapidated condition with elements of building work to a poor workmanship standard. Windows had been inserted at different proportions and sizes and did not respond to the original dwelling. There were also 3 different roof pitches when viewed from the rear that did allow for a nice balance, the original house, the garage and the store room situated between the garage and original dwelling.

Eight One Two proposed to create a single storey rear extension to the original property but employing elements of new roof line that ran through the whole of the rear elevation to create one harmonious link between garage and house when viewed from the garden. The open plan nature of the proposal reflects the clients interest of modern living and in particular the case study houses of the 1920’s which formed a starting point of precedent design. A large amount of glazing was proposed to encourage the use of inside and outside living within the excellent garden space. The use of

The internal arrangement of the original house has also been re-worked to allow more flexibility and allow a better flow.  The external materiality of zinc represents a modern palette that is sustainable and responds to a property in the surrounding context that is in a prominent location. The use of Cor-ten is also introduced as a different metal material to break up the expanse of zinc and is also a material that the client is involved with on a professional level.